Сирийският писател и сценарист Халед Халифа, автор на няколко романа, превърнали

...
Сирийският писател и сценарист Халед Халифа, автор на няколко романа, превърнали
Коментари Харесай

Тъжно. Отиде си известен писател

Сирийският публицист и сценарист Халед Халифа, създател на няколко романа, трансформирали го в един от най-известните модерни създатели в родината му, умря на 59-годишна възраст, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира източник, непосредствен до фамилията му.

Смъртта му е настъпила в събота вечерта, в Дамаск, от сърдечен удар, написа Българска телеграфна агенция.
-->
Известен критик на властта, Халед Халифа, който е роден в Алепо, остана в страната си макар репресиите и войната, почнала през 2011 г. 

" Оставам, тъй като това е моята страна. Роден съм тук, пребивавам тук и желая да умра тук! ", сподели той в изявление през 2019 година

Романът му " Във прослава на омразата " ( " In Praise of Hatred " ) е номиниран през 2008 година за Международната премия за арабска художествена литература. Преведен е на шест езика.    През 2013 година Халед Халифа е почетен с влиятелната премия " Нагиб Махфуз " на Американския университет в Кайро за романа си " Няма ножове в кухните на този град " ( " No Knives in the Kitchens of this City " ). 

Халед Халифа е създател и на редица телевизионни сериали, които се радват на огромен триумф при започване на 90-те години на предишния век, отбелязва Агенция Франс Прес.

Смъртта на писателя провокира вълна от съболезнования в обществените медии от сътрудници писатели и представители на сирийската съпротива, живеещи в заточение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР